Veel gestelde vragen

Waarin verschilt U-Diet van andere programma’s?

Het programma is ontwikkeld en getest door specialisten van het Erasmus MC, die werkzaam zijn op het gebied van voeding en gedrag. Het komt rechtstreeks uit de zorg.

Het programma levert direct resultaat, in de eerste 3 maanden proberen we al veel verschil te maken.

Je staat onder begeleiding van een erkende diëtist gedurende het hele programma.

Je leert om gedragspatronen te doorbereken en een gezonde levensstijl te ontwikkelen.

 Je maakt gebruik van een speciaal ontwikkelde coaching app. Via de app krijg je ook steun van groepsgenoten.

Waar is U-Diet op gebaseerd?

U-diet is wetenschappelijk ontwikkeld door het Erasmus MC. Dr. Kirsten Berk heeft het programma samengesteld na 6 jaar onderzoek en getest met 200 mensen.

Hoe is het U-diet programma opgebouwd?

Met behulp van de app, begeleiding van de diëtist en digitale groepsbijeenkomsten verander je in 1 jaar je leefstijl.

De eerste 3 maanden van het programma zijn gefocust op het bereiken van een gezond gewicht. Het doel is dat je op een verantwoorde manier afvalt.

Hierna worden de diëten stap voor stap uitgebreid en wen je aan een nieuwe leefstijl, samen met de andere deelnemers. Via de app kies je gemakkelijk recepten die bij jouw doel passen.

In de laatste fase wen je aan een voedingsschema waarmee je op gewicht blijft. Ook na het programma. Eigenlijk leer jij jezelf een nieuw eetpatroon aan. Doordat je jouw leefstijl opnieuw op een gezonde manier hebt opgebouwd, blijf je op gewicht.

Hoe en wanneer heb ik contact met de diëtist?

Je start met een persoonlijk intakegesprek met de diëtist via telefoon of een online meeting. In de eerste stap van het dieet heb je wekelijks via de chat in de app contact met de diëtist. In de latere stappen is dat 1x per 2 weken. Door deze manier van begeleiding is het mogelijk om jouw leefstijl te veranderen.

Wanneer kan ik starten?

Je kunt starten bij een volle groep. De wachttijd is afhankelijk van de instroom aan deelnemers en kan variëren van 2-8 weken.
U-Diet werkt in groepen van ongeveer 12 deelnemers. Zo sta je er nooit alleen voor. Het sociale aspect van het programma draagt bij aan een succesvolle uitkomst.

Wat gebeurt er na het programma?

Na afloop van het programma ben je afgevallen naar een gezonder gewicht en weet je hoe je dit gewicht moet vasthouden. Heb je behoefte om nog een tijdje in contact te blijven met een diëtist, dan kun je gebruik maken van het onderhoudsprogramma. Deelname aan het onderhoudsprogramma kost € 9,95 per maand en is maandelijks opzegbaar.

Wat zijn de kosten?

Het U-diet programma duurt 12 maanden en de programmakosten zijn €29,95 per maand. Wij rekenen eenmalig €19,95 administratiekosten. Hiernaast zijn er ook kosten voor de diëtist. Je zorgverzekeraar vergoed hier een gedeelte van. Per kalenderjaar is er 3 uur dieetadvisering in de basisverzekering opgenomen (hier is het eigen risico op van toepassing!) en afhankelijk van je aanvullende verzekering is er mogelijk nog extra vergoeding voor dieetadvisering inbegrepen.

In 2024 is het uurtarief van de diëtist rond de €80,00. Afhankelijk van het moment in het jaar waarin je start met het U-diet programma kun je gebruik maken van de vergoeding vanuit je zorgverzekeraar van twee kalenderjaren.

Voor de start betaalt u eenmalig administratiekosten van € 19,95 en de programmakosten van de eerste maand van €29,95. Na de eerste maand worden de programmakosten steeds maandelijks van uw rekening afgeschreven gedurende het hele programma van 1 jaar. Als u binnen de eerste maand besluit te stoppen, kunt u binnen 28 dagen opzeggen. We geven geen geld terug voor de administratiekosten en de programmakosten van de eerste maand.

Hoe dit werkt, wordt duidelijk tijdens het intakegesprek. Met dit gesprek van 45 minuten beginnen we het programma. Hier kun je al je vragen stellen en zal de diëtist ook uitleg geven over het U-diet programma en vragen stellen over jouw persoonlijke situatie om samen tot een goede keus te komen. Besluit je na het gesprek toch niet mee te doen, dan betaal je alleen voor dat intakegesprek, wat door de diëtist gelijk bij je zorgverzekeraar gedeclareerd zal worden.

Voor meer informatie over vergoedingen van de verzekering kun je terecht op deze pagina van het Voedingscentrum:

Wanneer wordt voedingsadvies vergoed?

Wanneer moet ik betalen?

Voor de start betaalt u eenmalig administratiekosten van € 19,95 en de programmakosten van de eerste maand van €29,95. Na de eerste maand worden de programmakosten steeds maandelijks van uw rekening afgeschreven gedurende het hele programma van 1 jaar. De kosten voor het intakegesprek en begeleiding door de diëtist worden apart in rekening gebracht via de diëtist.

Kan ik vroegtijdig stoppen?

Het is belangrijk om het programma af te maken voor blijvend succes. Dat u zich financieel verbindt voor een periode van een jaar, helpt u gemotiveerd te blijven. Als u in de eerste maand denkt dat U-Diet niet voor u werkt, kunt u binnen 28 dagen stoppen. We geven geen geld terug voor de administratiekosten en de programmakosten van de eerste maand.

Is U-diet geschikt voor mensen met diabetes type 2?

Ja. U-diet is ook ontworpen en getest voor mensen met diabetes type 2.

Voor mensen met diabetes type 2 is het belangrijk om een goed gewicht te hebben. Het is essentieel voor hun bloedsuiker, hun cholesterol, hun bloeddruk én hun zelfvertrouwen.

Voor U-diet hebben wij jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan. Twee jaar na het volgen van het programma, zijn deelnemers nog goed afgevallen en voelen ze zich beter in hun vel.

Vaak is aanpassing van uw diabetes medicatie mogelijk. Dit zal gebeuren door de begeleidende diëtist, in overleg met uw behandelend arts en diabetesverpleegkundige.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op via dit formulier.