Als onderzoeker en diëtist aan het Erasmus MC heeft dr. Kirsten Berk een duidelijke missie: het verbeteren van de gezondheid van mensen door middel van diëtetiek. Bij het Erasmus zijn ze continu bezig met nieuwe onderzoeken. Recentelijk is dr. Berk geïnterviewd op radio Rijnmond waar zij vertelt over één van haar huidige onderzoeken uitgevoerd in de Afrikanenwijk in Rotterdam. Hier proberen ze de gezondheid van mensen met diabetes type 2 te verbeteren door middel van gezonde voeding. “We weten dat een goed dieet enorm kan bijdragen aan de gezondheid van mensen met diabetes type 2,” vertelt dr. Berk.
“Food as Medicine.”
Het zijn woorden die ze met overtuiging uitspreekt. Onderzoek, waaronder haar eigen werk, heeft keer op keer aangetoond dat onbewerkte voeding rijk aan groenten en fruit niet alleen zorgt voor betere bloedsuikers, maar ook voor minder medicijngebruik en een algeheel betere kwaliteit van leven. “Eigenlijk geef je mensen de tools om zichzelf gezonder te kunnen maken.”
Toch blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Gezonde voeding is vaak duurder dan bewerkte, ongezonde producten. “Een pak wit brood is goedkoper dan goed volkorenbrood,” legt dr. Berk uit. Deze prijsverschillen zorgen voor ongelijkheid in gezondheid, vooral bij mensen met een lager inkomen.
“Dat is gewoon gemeen, eerlijk gezegd.”
Van wetenschap naar actie
Om die ongelijkheid te doorbreken, start het Erasmus MC een vernieuwend onderzoek. Veertig bewoners van de Afrikanenwijk met diabetes type 2 worden verdeeld in twee groepen: één groep krijgt wekelijks een gratis voedselbox gevuld met gezonde producten, samengesteld met hulp van lokale boeren en Harvestcare. De andere groep krijgt dezelfde voedingsadviezen, maar moet hun voeding zelf aanschaffen. De controlegroep, die de voedselboxen niet ontvangt, krijgt aan het einde van het onderzoek alsnog een cadeaubon om de boxen op te halen. “Het zou anders echt oneerlijk zijn.”
“We willen aantonen dat het aanbieden van gezonde voeding direct kan bijdragen aan een betere gezondheid,” zegt dr. Berk. Dit halfjaar durende onderzoek heeft niet alleen als doel om gezondheidseffecten te meten, maar ook om beleidsmakers te overtuigen. “In Amerika lopen al soortgelijke programma’s, gefinancierd door de overheid. Dat kan hier ook.”
Beleid Aansturen
Kirsten ziet het als een eenvoudige rekensom: “We kunnen geld uitgeven aan medicijnen of aan goede voeding. Goede voeding kan uiteindelijk goedkoper zijn en gezonder.”
Zij benadrukt het grotere plaatje: “Met harde cijfers kunnen we bewijzen dat gezonde voeding een wezenlijk verschil maakt. Daarmee kunnen we hopelijk overheden overtuigen om structureel gezonde voeding toegankelijk te maken voor iedereen.”
Meedoen
Ben je een bewoner van Rotterdam-Zuid met diabetes type 2? Dan kun je nog meedoen aan dit onderzoek. Stuur een e-mail naar dietetiek@erasmusmc.nl en draag bij aan een gezondere toekomst – voor jezelf en voor anderen.
Voeding is veel meer dan brandstof. Het is een krachtig medicijn dat niet alleen individuen gezonder kan maken, maar ook sociale ongelijkheid kan aanpakken. Zoals ze het zelf treffend verwoordt, “Food as Medicine.”
U-Diet
Om meer mensen buiten haar omgeving te kunnen helpen heeft Dr. Berk U-Diet ontwikkeld samen met een team van onderzoekers en diëtisten van het Erasmus MC. U-Diet is een bewezen effectief online leefstijlinterventie programma dat mensen helpt afvallen. Bij U-Diet begrijpen wij het belang van gezonde voeding, maar we weten ook dat andere factoren minstens zo belangrijk zijn. Daarom behandelen we al deze aspecten in ons programma. Je wordt gekoppeld aan een ervaren diëtist die jou begeleid om op gewicht te komen en te blijven.
Ben jij ook gemotiveerd om je gezondheid serieus aan te pakken? Bezoek dan onze website voor meer informatie of meld je direct aan voor het programma.