In 2023 had de helft van de volwassenen in Nederland matig of ernstig overgewicht volgens het RIVM (1). Dit is een groot gezondheidsprobleem, dat ook niet wordt geholpen door ons gezondheidszorgsysteem waar er meer aandacht wordt besteed aan het behandelen van ziekten, in plaats van preventie. Voor velen betekent dit dat ze pas hulp krijgen wanneer het kwaad al is geschied. En dat is zonde, want preventieve zorg biedt enorm veel kansen om gezondheidswinst te behalen en zorgkosten te beperken. De diëtist kan hierin een grote rol spelen.
Preventie in ons maatschappij
Jaap Seidell, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid, gaf aan in een recent interview dat ons gehele voedsel systeem het ons moeilijk maakt om gezond te eten. Hierbij spelen er economische belangen omdat het systeem gericht is op winst en consumptie. Het meest ongezonde en bewerkte voedsel is vaak het goedkoopst en overal verkrijgbaar. Dit betekent dat het niet alleen een vraag en aanbod verhaal is maar ook een kwestie van beleid. “de overheid leunt achterover als het om grote vraagstukken als volksgezondheid gaat, dus we moeten onze schouders er zelf onder blijven zetten” geeft Prof. Seidell aan. Volgens hem is de oplossing een systematische verandering in ons voedselsysteem waarbij zowel duurzaamheid als gezondheid centraal moeten staan. Hierbij moeten we ook meer gaan investeren in preventie.
Gelukkig zijn er wel initiatieven vanuit de zorg ontstaan die zich op preventie richten. Vereniging Arts en Leefstijl is een voorbeeld uit de praktijk dat aantoont dat er al een verschuiving gaande is richting een preventieve aanpak, waar leefstijl en voeding een centrale rol spelen. Vereniging Arts en leefstijl is ontstaan vanuit artsen die inzien dat preventie en curatie door leefstijlgeneeskunde een grotere rol zou moeten krijgen in de gezondheidszorg.
Er is hier echter nog veel werk te doen. Nu gaat er per jaar rond 100 miljard naar de zorg waarvan slechts een paar procent naar preventie. Er is onvoldoende aandacht voor de maatschappelijke baten van preventie, wat leidt tot een achterstand in het preventiebeleid (2). Dit is niet alleen een gemiste kans voor de patiënt, maar ook voor de maatschappij.
In de praktijk betekent dit dat veel mensen pas ondersteuning krijgen wanneer ze bijvoorbeeld al te maken hebben met obesitas, type 2 diabetes (T2D) of andere gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan overgewicht en een ongezonde leefstijl.
De Rol Van De Diëtist: Meer Dan Alleen Dieetadvies
In het voorkomen van ziektes heeft de dietist een belangrijke rol. Hoogleraar Dietetiek Marian de van der Schuren zegt hierover het volgende: “Een diëtist kijkt uiteraard naar het voedingspatroon, maar ook naar verandering in het metabolisme, naar oorzakelijke factoren voor het voedingsprobleem, naar de evidence voor een voedingsadvies, naar de ‘stage-of-change’ van de cliënt, naar zijn sociaaleconomische omstandigheden en mogelijkheden, naar gedrag, naar cultuursensitieve aspecten en naar objectieve metingen van (onder andere) lichaamssamenstelling. Op basis van deze schat aan data stelt de diëtist een evidence-based, gepersonaliseerd voedingsadvies samen voor de cliënt en monitort en stelt bij in de loop van het behandeltraject. De (kosten)effectiviteit van de diëtist is aangetoond voor onder andere de behandeling van overgewicht.” Effectief en kostenbesparend dus. Daarnaast kijkt de diëtist breder dan alleen voeding, maar naar de gehele leefstijl van de client. Niet meer dan logisch om de diëtist meer te gaan inzetten in de preventieve gezondheidszorg. Maar met de 4000 diëtisten die Nederland telt, gaat het niet lukken om de helft van Nederland van een gedegen advies te voorzien.Hoe wij meer willen betekenen
Daarom hebben wij U-Diet ontwikkeld, een online leefstijlinterventieprogramma waar deelnemers samen met een diëtist stap voor stap bouwen aan een gezonde leefstijl, waarbij duurzame gedragsverandering centraal staat. De basis zijn evidence-based dieetinterventies voor mensen met overgewicht of obesitas. Onze erkende diëtisten kijken niet alleen naar voeding, maar er wordt ook aandacht besteed aan waarom mensen bepaalde keuzes maken en welke patronen hun gezondheid beïnvloeden. We willen begrijpen wat je valkuilen zijn en samen praktische oplossingen vinden die voor jou werken. Het doel is niet alleen om gezonder te eten, maar om je leefstijl blijvend te verbeteren. Door de digitale aanpak zitten onze diëtisten ook dichter op de deelnemers. Dit zorgt voor meer regelmatige begeleiding wat belangrijk is voor gedragsverandering.
Welke effecten zien we?
U-diet is bewezen effectief in het verlagen van gewicht en gerelateerde problemen, maar leidt ook tot een verbetering van levenskwaliteit. Ook zien wij bij U-Diet bijvoorbeeld dat veel van onze deelnemers met diabetes type 2 na verloop van tijd minder medicatie nodig hebben. Anderen geven aan dat ze zich gelukkiger en energieker voelen.
Dit zijn geen toevalligheden, maar het resultaat van een lange-termijn aanpak waarin gezonde gewoontes worden opgebouwd en verankerd. Deze voordelen gelden ook voor deelnemers zonder overgewicht gerelateerde ziektes. Zo geeft een deelnemer aan:
“Ik had geen idee hoe niet-fit ik was voordat ik aan dit programma begon.”
Het is bijzonder om te zien hoe veel mensen baat hebben bij het omarmen van een gezonde leefstijl. Ons leefstijlinterventieprogramma biedt je praktische tools die je niet alleen vandaag kunt toepassen, maar die ook op de lange termijn van waarde zijn.
Wil jij investeren in jouw gezondheid en toekomst? Zet vandaag de eerste stap, meld je aan, en samen werken we aan een toekomst waarin jouw gezondheid centraal staat.
Bronnen
- Wouterse (2024), Preventie is goed voor de gezondheid en voor de portemonnee. https://esb.nu/preventie-is-goed-voor-de-gezondheid-en-voor-de-portemonnee/