Feestdagen = Schransen? Niet als het aan U-Diet ligt | nu in AD!

Gepubliceerd op 20 december 2024

De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid, samenkomen en… eten. Veel eten. Voor velen is dit een jaarlijkse traditie, maar achteraf komt vaak dat bekende schuldgevoel. Herkenbaar?

Je bent niet alleen.  

 

Dit jaar hebben wij een onderzoek laten uitvoeren door Multiscope over het eetgedrag van Nederlanders tijdens de feestdagen. Dit verhaal is opgepakt in het AD en daar zijn we heel blij mee. Voor ons bij U-Diet is dit een geweldige kans om een belangrijk gesprek aan te wakkeren: hoe zorgen we ervoor dat genieten niet ten koste gaat van onze gezondheid?  

Eerst een paar cijfers: 

Het onderzoek laat zien dat 60% van de Nederlanders verwacht meer te eten dan ze eigenlijk willen tijdens de feestdagen waarbij 16% van de ondervraagde Nederlanders verwacht zelfs drie dagen of langer veel meer te eten dan gewenst. Dit onderstreept hoe groot de behoefte is aan bewuste keuzes, en dat is precies waar ons leefstijlprogramma bij helpt. 


De onderverdeling van deze 60% (zie afbeelding) ziet er zo eruit.

  • 21,5% voorziet één dag meer te eten dan gewenst
  • 20,8% verwacht twee dagen
  • 10% verwacht drie dagen   
  • 6,5% verwacht vier dagen of meer

Dit heerst veel meer onder jongeren dan ouderen. Dit kan wel zorgwekkend zijn als we de laatste cijfers van het RIVM meenemen waaruit blijkt dat het percentage overgewicht het meest toe neemt in de groep 18 tot en met 44 jaar. 

Dr. Kirsten Berk vind vind het een zorgelijke ontwikkeling dat zoveel Nederlanders meer eten dan ze eigenlijk zouden willen. “Meer dan 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Dit brengt verschillende gerelateerde aandoeningen met zich mee, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten. Vaak wordt gedacht: ach, het zijn maar twee dagen per jaar, maar alles wat over is moet ook nog op en dat zie je in deze resultaten terug. Om te voorkomen dat mensen ieder jaar een paar kilo aankomen is een coping-strategie tijdens feestdagen belangrijk. De mensen maken het gezellig, niet het eten, toch?”.

Dit leidt allemaal tot een de grote vraag:

Wat kun je doen? 

Hoe kun je overeten voorkomen? Gelukkig zijn er praktische stappen die je kunt nemen om overeten te voorkomen en een gezonde relatie met eten te behouden. Wij hebben een lijst van tips verzameld om Nederland handvaten te geven voor omgaan met voeding tijdens de feestdagen. Deze tips helpen mensen met bewuste keuzes maken zonder zonder je aan tafel ‘een ongeluk te schransen’. Probeer dan enkele van de onderstaande tips en kijk wat voor jou werkt. Je zult zien dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken. 

Onze Tips

Eet langzamer en geniet van elke hap.
Langzaam eten helpt om beter te voelen wanneer je vol zit. Het duurt gemiddeld 20 minuten voordat je hersenen het verzadigingssignaal krijgen, dus neem je tijd! 

Begin met een kleine portie. Vaak merk je dat je al snel verzadigd bent. Een kleinere portie helpt je om niet onnodig te veel te eten, omdat je hersenen voldoende tijd nodig hebben om het signaal van verzadiging te ontvangen. 

Beweeg regelmatig. Beweging tijdens de feestdagen, zoals een korte wandeling vóór het diner, kan helpen om je goed te voelen en de spijsvertering op gang te houden. Dit voorkomt een oncomfortabel vol gevoel. 

Hydrateer goed. Als je besluit om een glaasje wijn te drinken, vraag dan ook om een glas (bruis)water en wissel deze af. Dit helpt niet alleen om minder alcohol te drinken, maar voorkomt ook een kater en vermindert de calorieën die je binnenkrijgt. 

Luister naar je lichaam. Zeker tijdens de feestdagen krijg je vaak meer eten aangeboden als wat je gewend ben; Stop met eten zodra je voldaan bent en en kies voor een kleinere portie. je onprettig voelen omdat je te veel hebt gegeten is een domper op de feestvreugde.  

Identificeer triggers voor overeten. Probeer situaties of voedingsmiddelen te herkennen die je aanzetten tot overeten en zoek gezondere, meer bewuste alternatieven. 

Plan vooraf. Of je nu thuis, in een restaurant, of bij iemand op bezoek bent. Gebruik een tool zoals de Eetmeter om te berekenen of je keuzes binnen je doelen passen. Bekijk het menu van tevoren en kies bewust, bijvoorbeeld voor een lichte soep of thee als afsluiter in plaats van een zwaar dessert. Als je ergens op bezoek gaat, kun je zelfs aanbieden om gezondere hapjes mee te nemen—kijk voor inspiratie op de site van het Voedingscentrum. 

Houd realistische gedachten. Vermijd alles-of-niets-denken zoals ‘met kerst moet het kunnen’ en focus op balans. Reële gedachten zoals ‘ik kan genieten van die ene oliebol, maar de rest laat ik staan’ helpen om te genieten zonder overeten. 

 

Hoe U-Diet jou kan helpen

Mochten er toch wat feestkilo’s zijn bijgekomen, dan zijn er effectieve leefstijlprogramma’s om daar in januari weer van af te komen. Wij helpen je hier graag bij met ons unieke e-health leefstijlprogramma onder begeleiding van een diëtist. 

Bij U-Diet bieden wij een bewezen effectief leefstijlprogramma dat voortkomt uit jarenlang onderzoek aan het Erasmus MC. Naast het feit dat onze deelnemers snel afvallen en in slechts drie maanden tientallen kilo’s kwijt kunnen raken, ervaren ze ook andere voordelen, zoals minder medicatiegebruik en een verbeterde kwaliteit van leven. 

Ben je benieuwd wat U-Diet voor jou kan betekenen? Wil jij ook het laatste dieet van je leven volgen? Schrijf je in en doe mee met ons programma! Twijfel je nog? Lees meer over ons programma op onze website of ontdek hoe U-Diet anderen heeft geholpen. 

Copyright MBS BV 2024